Php Nedir?


PHP (açılımı PHP: Hypertext Preprocessor) geniş bir kitle tarafından kullanılan, bilhassa sanal yöreler üzerinde geliştirme için tasarlanmış HTML içine gömülebilen ve çok esnek bir yapıya sahip olan programlama bir betik dilidir. Günümüzde birçok bilgisayar kullanıcısı, tasarımcılar ve yazılımcılar bu dili kullanmaktadır. Mesela dünya da ikinci sırda olan facebook php ile yazılmıştır.

Madem bu kadar esnek bir dil tam anlamıyla ne anlama gelmektedir?
Bir örnekle açıklayalım

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
    "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
    <head>
        <title>Örnek</title>
    </head>
    <body>

        <?
            echo "Merhaba, PHP'ye yeni başlıyorum";
        ?>

    </body>
</html>

Bir PHP betiğinin Perl veya C gibi dillerden ne kadar farklı bir yapıda olduğuna dikkat edin. HTML kodu oluşturmak için bir sürü kod yazacağınıza, istediğiniz işi yapan bir PHP kodu yazıp onu HTML kodunun içine gömüyorsunuz (bu örnekte, yapılan iş ekrana yazı yazmak). PHP kodu <? ve ?> özel başlangıç ve bitiş etiketleri arasına yazılır. Bu etiketler "PHP kipine" rahatça girip çıkabilmenizi sağlarlar.

PHP'yi Javascript gibi kullanıcı tarafında çalışan dillerden ayıran, server tarafında çalıştırılıyor olmasıdır. Yukardaki örnekteki kodu kendi servernuzda çalıştırırsanız, sitenize bağlanan kullanıcılar kodu göremeyecekler ve müdahale edemeyecekler, sadece sonucu görebileceklerdir. Dilerseniz HTTP servernuzu tüm HTML dosyalarınızı PHP dosyası olarak görüp işleyecek hale bile getirebilirsiniz. Buna rağmen kullanıcılar sizin gerçekte server taraflı bir uygulama kullandığınızı fark edemeyebilirler.

PHP kullanmanın en hoş yanlarından biri, yeni kullanıcılar için öğreniminin son derece basit olması ve bunun yanı sıra profesyonel kullanıcılar için ileri seviyede özellikler içermesidir. PHP'nin uzun özellikler listesini okumaktan korkmayın. Kısa sürede PHP ile uygulamaylamaya başlayabilir ve birkaç saat içersinde kolay uygulamalar yazmaya başlayabilirsiniz.

PHP'nin gelişimi server-taraflı uygulamaylamaya odaklanmışsa da, çokca şeyi yapmanıza imkân tanıyan araçlara da sahiptir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Web Sayfasına Pencereyi Kapat Butonu Ekleme

Siteye Facebook ve Twitter Paylaş Butonu Ekleme

Php Grafik İşlemleri Ve Kare Çizme